Objednejte se na PCR test

Zavádění příkrmů

Dle doporučení ESPGHAN (Evropská spol. pro gastroenterologii, hepatologii a výživu) od ukončeného 6. měsíce, pokud kojené dítě prospívá. Pokud neprospívá nebo je krmeno umělou formulí, je možno zahájit příkrmování již mezi ukončeným 4. až 6. měsícem.

Jak zavádět příkrmy

  • Malou plastovou lžičkou.
  • Nová potravina vždy nejméně 3 dny kvůli pozorování ev. opožděné alergické reakce (až 48 h po požití)
  • Děti preferují ten typ stravy, který je jim opakovaně nabízen. Bude tedy potřeba trpělivost :-)
  • Začíná se jednodruhovou zeleninou (méně chuťově lákavá, ale velmi potřebná ) – např. mrkev, dýně, hrášek, květák..
  • Po 14 dnech se přidává libové maso, které by mělo být v jídelníčku dítěte 5x týdně (velká potřeba železa v tomto období ) a 1x týdně uvařený vaječný žloutek.
  • Do příkrmu se přidává lžička rostlinného oleje (nejlépe za studena lisovaný řepkový nebo olivový olej).
  • Asi měsíc od zkoušení první lžičky možno začít přidávat jako svačinu mixované ovoce – přesnídávky, stejným způsobem.
  • Do ukončeného 7. měsíce věku je nutné dítě vystavit i lepku – nachází se v obilovinách (obilné kaše na noc / jako snídani, piškot k přesnídávce, jíška do masozeleninového příkrmu).
  • Spolu s příkrmy možno začít i s podáváním neslazených tekutin – převařená kojenecká voda, slabý ovocný čaj.
  • Od 7. měsíce možno podávat bílý jogurt, ev. smíchaný s přesnídávkou.

Jaké potraviny jsou vhodné?

Obecně pestrá strava s hojností zeleniny a ovoce.
Vhodnější je začít lokálními potravinami, které zrovna rostou a později postupovat k exotickým, dovezeným.
Z mléčných výrobků vybírejte vždy plnotučné, kromě kravského mléka a tvarohu.

Jaká forma?

Jemné pyré zpočátku – zejména při zahájení příkrmů od 4 měsíce, postupně hrubší konzistence, kolem 8. měsíce s měkkými kousky, jídlo do ručky.
Dítě by se postupně mělo osamostatňovat v pití a po 1. roce i v jídle.

Co nedávat do 1. roku?

Nesolit (nezralé ledvinné funkcí), nesladit tekutiny ani jídlo (ani medem), kravské mléko, tvaroh, nízkotučné výrobky, uzeniny. Pozor na fenykl a anýz (obsahují estragol).

Nahoru